Subbacultcha Collectibles

Collectible: Janneke van der Putten

For Subbacultcha Collectibles every week an artist will create, in response to the artists that preceded. Creating a chain of art. For you to see, listen and feel.

All members will receive new art every week, delivered to their inbox or doorstep. Some work will be digital, some will be physical. Videos, sounds, music, photographs, prints. All Subbacultcha members can access the online collection here. Please use the e-mail you’ve signed up with as a member to log in.

The fifteenth link in the chain is a print work by Janneke van der Putten in response to LazerGazer:

’I become We’, 50 x 50 cm, Kurkuma, blauwsel, water, speeksel, 2020, Janneke van der Putten

“De ets van Hala Namer duidde voor mij op een niet tegen te houden energiestroom, een bepaalde richting opgaand. De vallende man is prooi geworden van de natuurkrachten. De ets’ titel ‘If I were I’ interpreteer ik als de wil om te worden wie je nog niet bent. Die spanning zie ik als de drijvende aantrekkingskracht, eigen aan het leven zelf, een cyclische kringloop die met de kosmische beweging gepaard gaat.

Ik heb gekozen om een schilderij te maken, waarbij ik met mijn hand in cirkels op het papier bewoog. De hand is als iets wordende, deel van een ervaringsproces. ‘If I were I’ wordt hier ‘I become I’ en ‘I become We’. Waar Hala haar titel nog een wens suggereert, het werk zelf een strijd ook, met een eenduidige kracht, is mijn werk de bevestiging van deze kracht. De titel van mijn schilderij ‘I become We’ duidt op het gegeven dat men altijd verbindt met onze omgeving, dat niets op zichzelf staat.”